Składniki- kopytka:
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 5 ugotowanych ziemniaków (średnich)
- 1 jajko
- 1/2 łyżki soli
- 1 szklanka mąki pszennej
Sposób przygotowania:
Groszek rozmrozić i razem z ziemniakami, jajkiem i solą zblendować. Na stolnicy ugnieść masę wraz ze szklanką mąki. Formować wałeczki i pociąć kopytka. Gotować w 2 litrach osolonej wody kilka minut od wypłynięcia.
Składniki- sos:
- pełna szklanka mrożonej marchewki mini
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml słodkiej śmietanki
- pęczek świeżego koperku
- 3 małe, trójkątne serki topione
- 50 g. masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulę poddusić na maśle w rondelku. Dodać rozmrożoną i pokrojoną w plasterki marchewkę, serki topione, posiekany czosnek, śmietanę oraz koperek. Dusić chwilkę, doprawić solą i pieprzem.
Etykiety: dania wegetariańskie, Kopytka groszkowe z kremowym sosem marchewkowym