Składniki na hummus:
- 1/2 szklanki suchej cieciorki (lub 1 puszka gotowej)
- 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
- 4 łyżki oliwy z zalewy po suszonych pomidorach
- 3 ząbki czosnku
- kawałek papryki chili (w zależności od mocy)
- łyżeczka ziarenek sezamu
- sól do smaku
Sposób przygotowania:
Cieciorkę namoczyć na całą noc, następnego dnia odlać wodę i ugotować do miękkości. Zblednować z pomidorami, czosnkiem, oliwą, sezamem i chili. Doprawić do smaku.
Składniki na cebulkę z limonką:
- 3 czerwone cebulki
- 1 limonka
- ostre płatki chili lub świeża papryczka chili
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulkę pokroić w cieniutkie plasterki, posypać solą i odrobiną pieprzu. Dodać posiekaną drobno chili i skropić sokiem z limonki. Wstawić do lodówki na kilka godzin.
Składniki na guacamole:
- 1 dojrzałe awokado
- sok z 1/2 limonki
- mała cebula
- 1 pomidor
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oliwy
- sól, pieprz, ostra papryka (do smaku)
Sposób przygotowania:
Awokado rozgnieść widelcem lub zblendować. Dodać pokrojoną drobno cebulkę, pomidora pokrojonego w kostkę, oliwę oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i doprawić do smaku. Można posypać posiekaną kolendrą.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Kanapkowe przekąski