Wigilijny pęczak z kapustą kiszoną, grzybami i śliwkami






czas przygotowania: około 30 minut

Składniki:

- 1 szklanka kaszy pęczak
- 200 g. pieczarek (lub innych grzybów)
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 200 g. kapusty kiszonej
- 8-9 śliwek suszonych
- 100 g. (pół kostki) masła
- sól, pieprz
- natka pietruszki

- tarta mozzarella

Sposób przygotowania:

Pęczak gotować w osolonej wodzie około 20 minut. Na głębokiej patelni, na 50 gramach masła podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Dodać czosnek i posiekaną kapustę kiszoną. Następnie dodajemy posiekane śliwki suszone, ugotowany i odcedzony pęczak oraz pozostałe masło. Całość dusimy kilka minut. Posypujemy natką pietruszki i tartym serem mozzarella. Doprawiamy solą i pieprzem.


Etykiety: ,