Składniki (dwie porcje):
- 2 cukinie
- 5 ząbków czosnku
- 8-10 pomidorków koktajlowych
- starta skórka z połowy cytryny
- warzywko (lub inna, dowolna przyprawa sypka)
- sól, ostra papryka
- 10 orzechów włoskich
- oliwa z pestek winogron (lub inna wybrana)
Sposób przygotowania:
Cukinię umyć oraz pokroić w paski na kształt makaronu tagliatelle. Można użyć narzędzia do krojenia sera w plastry. Gotowe paski przełożyć do miski, zalać wrzątkiem i dodać płaską łyżkę przyprawy warzywko. Pozostawić na 5 minut, następnie przecedzić na sicie. Na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć delikatnie przekrojone na połówki pomidorki koktajlowe, posiekany czosnek oraz drobno startą skórkę z cytryny. Dodać posiekane orzechy włoskie oraz makaron z cukinii. Wymieszać składniki razem na patelni i doprawić do smaku solą i ostrą papryczką.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Tagliatelle z cukinii z pomidorkami orzechami i skórką z cytryny