Pierogi z kapustą kiszoną, grzybami i suszonymi śliwkami


Polecamy na święta i nie tylko, pierogi z kapustą, grzybami i suszoną śliwką!
Gwarantujemy, że dodaje ona niesamowitego smaku tradycyjnym pierogom z farszem z kapusty i grzybów :).








Składniki (ciasto pierogowe- na około 50 pierogów):

- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli

Sposób przygotowania:

Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.

Składniki (farsz):

- olej do smażenia
- 0,5 kg. kapusty kiszonej
- 150 g. pieczarek
- garść grzybów suszonych
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 6-8 suszonych śliwek
- 2 listki laurowe
- 4 ziela angielskie
- sól, pieprz
- 3 łyżki bułki tartej

Sposób przygotowania:

Kapustę w małej ilości wody gotować ok. 1h pod przykryciem wraz z listkami laurowymi i zielem angielskim. Pod koniec gotowania dodać suszony grzyby, wcześniej namoczone i posiekane. Na patelni podsmażyć cebulę, pieczarki oraz czosnek i dodać razem z suszonymi śliwkami do kapusty. Doprawić solą i pieprzem. Wszystko dusić razem około 10 min. Wyjąć listki i przestudzić. Dodać bułkę tartą. Farsz lekko zblendować lub drobno posiekać. Pierogi podawać z podsmażoną cebulką i natką pietruszki.

Etykiety: , ,