Pierogi z fasolką adzuki i cukinią

Gotowane z sosem grzybowym




Smażone





Składniki (ciasto pierogowe- na około 50 pierogów):

- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania:

Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.


Składniki (farsz):

- niepełna szklanka fasolki adzuki
- 1 cukinia
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka czerwona
- olej do smażenia



Sposób przygotowania:


Fasolkę należy przepłukać i zalać zimną wodą oraz pozostawić do namoczenia na kilka godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej wodzie (około 1.5 h). Pokrojoną cebulę wraz z cukinią smażyć na patelni. Dodać czosnek i przyprawy. Dodać fasolkę. Farsz zblendować. Z rozwałkowanego ciasta pierogowego wycinać kółka (najlepiej szklanką). Nakładać farsz. Ulepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.


Etykiety: , ,