Gotowane z sosem grzybowym

Składniki (ciasto pierogowe- na około 50 pierogów):
- 1 szklanka gorącej wody
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.
Składniki (farsz):
- niepełna szklanka fasolki adzuki
- sól, pieprz, papryka czerwona
Sposób przygotowania:
Fasolkę należy przepłukać i zalać zimną wodą oraz pozostawić do namoczenia na kilka godzin. Następnie gotować do miękkości w świeżej wodzie (około 1.5 h). Pokrojoną cebulę wraz z cukinią smażyć na patelni. Dodać czosnek i przyprawy. Dodać fasolkę. Farsz zblendować. Z rozwałkowanego ciasta pierogowego wycinać kółka (najlepiej szklanką). Nakładać farsz. Ulepić pierogi. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Pierogi z fasolką adzuki i cukinią