Barszcz z pierożkami








Składniki (barszcz):

- 3 kg. buraków
- 3 litry bulionu warzywnego
- 6 listków laurowych
- 12 ziarenek ziela angielskiego
- 4 łyżki majeranku
- 1 cytryna

- garść suszonych grzybów


Sposób przygotowania:


Buraki obrać, pokroić w ćwiartki, wrzucić do garnka i skropić sokiem z jednej cytryny. Zalać bulionem warzywnym, dodać przyprawy i grzyby. Gotować około 1 h. Barszcz przecedzić na sicie.


Składniki na ciasto pierogowe (na ok. 50 pierożków):

- 200 g. mąki pszennej
- 1/2 szklanki gorącej wody
- 2 łyżki oleju
- 1/2 łyżeczki soli


Sposób przygotowania ciasta:


Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.


Składniki (farsz):

- 400 g. pieczarek
- 2 małe cebule
- 3 łyżki bułki tartej
- sól, pieprz
- olej

Sposób przygotowania: 


Pieczarki i cebulę pokroić i usmażyć. Doprawić do smaku, następnie dodać bułkę tartą. Farsz zblendować na gładką masę.


Z rozwałkowanego ciasta pierogowego wycinać małe krążki (mała szklaneczka lub szampanówka). Nakładać farsz. Ulepić małe pierożki. Gotować w osolonej wodzie kilka minut od wypłynięcia.
Podawać z barszczem.





Etykiety: , ,