Risotto z ananasem i grzybami



Czas przygotowania: około 35 minut
Ilość: 4 porcje

Składniki:

- 300 g. ryżu arborio
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 6-8 pieczarek (lub innych grzybów)
- 5 plastrów ananasa z puszki
- średnia cebula
- 1/2 kostki masła
- garść szpinaku
- 1/2 małej peperoni (mniej lub więcej w zależności od mocy papryki)
- twardy ser
- pieprz



Sposób przygotowania:

Pokrojoną w kostkę cebulę oraz pieczarki w plastrach smażymy w rondelku wraz z trzema łyżkami masła. Wsypujemy suchy ryż, chwilę smażymy i dolewamy 1/2 szklanki bulionu. Ryż dusimy pod przykryciem około 30 minut, dolewając co chwilę po trochę bulionu i mieszając aż ryż wchłonie cały bulion. Po 20 minutach dodajemy ananasa pokrojonego w kosteczkę oraz paprykę peperoni. Po 30 minutach, kiedy risotto jest praktycznie gotowe dodajemy garść liści szpinaku i pozostałe masło. Delikatnie mieszamy. Gdy masło się rozpuści wyłączamy palnik. Na wierzch trzemy na tarce trochę twardego sera żółtego (najlepiej parmezanu) i posypujemy świeżo mielonym pieprzem.




Etykiety: ,