
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 1 mały kalafior
- 2 pomidory
- kawałek świeżej pepperoni (w zależności od ostrości)
- 2-3 ziemniaki
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1,5 litra bulionu warzywnego
- olej
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Pokrojoną cebulę zeszklić na oleju w garnku. Dodać bulion warzywny i pokrojone w drobną kosteczkę ziemniaki. Gotować 10 min. Dodać soczewicę oraz kalafior podzielony na różyczki. Dodać kurkumę, czosnek wyciśnięty przez praskę, pomidora bez skórki, pokrojonego w kostkę oraz paprykę pepperoni. Gotować jeszcze około 20 minut.
Na wierzch posypać natką pietruszki.
W razie potrzeby doprawić solą i ostrą papryką.
Etykiety: dania wegańskie, dania wegetariańskie, Potrawka z soczewicy i kalafiora