Nadziewany bakłażan





Składniki:

- 1 duży bakłażan

- 1 puszka czerwonej fasoli
- 1 cukinia
- 3 ząbki czosnku
- pół papryczki pepperoni
- oregano
- sól, pieprz
- 1 łyżka masła
- oliwa smakowa
- oliwa do smażenia
- ser tarty 



Sposób przygotowania:

Bakłażana przeciąć na pół i wykroić środek. Następnie wykrojony środek drobno posiekać. Rozgrzać patelnię i smażyć pokrojone wnętrze bakłażana, dodając posiekany czosnek i łyżkę masła. Fasolę odsączyć, pokroić cukinię i dodać na patelnię. Doprawić do smaku solą, pieprzem i oregano oraz posiekaną papryczką pepperoni. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Rozkrojonego bakłażana skropić smakową oliwą, nałożyć farsz i ułożyć na blaszce do pieczenia. Posypać ulubionym, tartym serem. Piec około 25 minut, ustawiając funkcję termoobieg. 


Etykiety: ,