Klopsiki z fasoli w sosie pieczarkowym





ilość: około 18 klopsików


Składniki:

- 2 puszki białej fasoli
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- jajko
- 2 łyżki mielonego lnu (ewentualnie dowolne otręby)
- 4 łyżki tartego sera żółtego
- 1-2 łyżki mąki pszennej 
- 300 g. pieczarek (10-12 pieczarek)
- 3 łyżki masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- sól, pieprz, koper


Sposób przygotowania (sos):


Pieczarki pokroić w plastry i udusić wraz z posiekaną cebulą w garnku na maśle. Dolać bulion warzywny, chwilę pogotować. Doprawić pieprzem. Wlać śmietankę. 

Sposób przygotowania (klopsiki):
Fasolę odcedzić na sicie i przełożyć do miski. Dodać mielony len, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, mąkę i ser, następnie zblendować. Doprawić do smaku. Lepić kuleczki, po czym włożyć je do gorącego sosu. Sos wraz z klopsikami gotować na małym ogniu około 10 minut. Podawać z puree z ziemniaków i marchwi, posypanym koperkiem.

Etykiety: ,