Tort naleśnikowy z warzywami


ilość: 6-8 porcji



Składniki:

- 6 naleśników wg własnego przepisu
- 1 duża cukinia
- 1 mały bakłażan
- 3 duże, czerwone papryki
- 400 g. żółtego sera 
- 125 g. masła czosnkowego 
- oliwa
- sól

Sposób przygotowania:

Paprykę pokroić na ćwiartki i wydrążyć. Ułożyć w piekarniku na blaszce, skórką do góry. Skropić oliwą. Piec w piekarniku około 40 min. Nie otwierać po tym czasie piekarnika przez około 20 min., aby potem łatwiej odeszła skórka. Paprykę obrać ze skórki. Cukinię i bakłażana pokroić wzdłuż w cienkie plastry. Na kilka minut umieścić je w gorącej, osolonej wodzie aby lekko zmiękły i dały się wyginać. Warzywa, naleśniki oraz ser pokroić w pasy takiej grubości jak wysoka jest nasza blaszka, w której upieczemy tort. Blaszkę wysmarować masłem. Dookoła blaszki układać na przemiennie paski naleśnika, warzyw oraz sera żółtego, smarując od czasu do czasu masłem czosnkowym, od zewnętrznych krawędzi aż do wypełnienia całej formy. Piec około 40 min. w 180 stopniach (w termoobiegu).






Etykiety: ,