Sajgonki z tofu, suszonymi pomidorami, orzechami oraz szałwią




Przepis na 8 sajgonek


Składniki (sajgonki):


- tofu naturalne 180 g. 
- 8 płatków papieru ryżowego
- świeża szałwia- kilka listków
- 6 orzechów włoskich

- 6 kawałków suszonych pomidorów w zalewie
- olej do smażenia

Składniki (zalewa):

- 2 łyżki oleju z pestek dyni
- 6 łyżek sosu sojowego
- łyżka octu balsamicznego
- sól
- ostra papryka


Sposób przygotowania:

Tofu podzielić na 8 równych kawałków. Umieścić w zalewie na co najmniej 30 min. Orzechy wraz z pomidorami  oraz szałwią drobno posiekać. Papier ryżowy namoczyć na 20 sekund w ciepłej wodzie. Na każdy papier ułożyć kawałek tofu oraz około 2 łyżki otrzymanej pasty z suszonych pomidorów, szałwii i orzechów. Zawijać, następnie smażyć chwilę na złoty kolor z każdej strony. Odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym sosem słodko-kwaśnym.

Etykiety: , ,