Pulpety z cieciorki i cukinii w sosie pomidorowym



ilość: 4-6 porcji

Składniki (na pulpety):

- 200 g. ziaren cieciorki (można użyć cieciorkę z puszki)
- 1 cukinia
- 1 cebula
- jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:

Cieciorkę gotować do miękkości (ok. 1h). Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać cieciorkę i zblendować. Doprawić do smaku, dodać jajko i bułkę tartą. Lepić pulpety i smażyć na patelni z każdej strony. 


Składniki (na sos):

- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- oliwa
- sól,  pieprz, ostra papryka 

- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego 



Sposób przygotowania:

Cebulę i czosnek zeszklić w rondelku. Dodać pomidory, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zblendować. Do gorącego sosu włożyć pulpety i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty. Podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.


Etykiety: ,