- 200 g. ziaren cieciorki (można użyć cieciorkę z puszki)
- 1 cukinia
- 1 cebula
- jajko
- 5 łyżek bułki tartej
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Cieciorkę gotować do miękkości (ok. 1h). Cukinię i cebulę zetrzeć na tarce. Dodać cieciorkę i zblendować. Doprawić do smaku, dodać jajko i bułkę tartą. Lepić pulpety i smażyć na patelni z każdej strony.
Składniki (na sos):
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 puszka pomidorów
- oliwa
- sól, pieprz, ostra papryka
- 1 łyżeczka przecieru pomidorowego
- 1 szklanka bulionu warzywnego
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek zeszklić w rondelku. Dodać pomidory, bulion, przecier pomidorowy i przyprawy. Zblendować. Do gorącego sosu włożyć pulpety i gotować na małym ogniu ok. 3 minuty. Podawać z ryżem, kaszą lub makaronem.