Pudding ryżowy na mleku kokosowym z truskawkami i białą czekoladą



6-7 porcji 



Składniki:

- 200 g. ryżu
- 1 puszka mleka kokosowego
- laska wanilii
- 400 g. mrożonych truskawek
- 1/2 tabliczki białej czekolady
- 6 łyżek cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej lub mąki z tapioki
- świeża mięta

Sposób przygotowania:

Truskawki rozmrozić, odlać trochę soku i rozmieszać w nim łyżkę mąki. Truskawki gotować na małym ogniu kilka minut, dodać cukier i mąkę. Wyłączyć gaz i ostudzić. Ryż zalać połową mleka kokosowego. Na małym ogniu gotować ryż z mlekiem, często mieszając i dodając po trochu pozostałe mleko kokosowe. Dodać laskę wanilii oraz wyjęte z jej środka ziarenka. Ryż gotować ok. 40 min. Na koniec dodać startą na tarce czekoladę. Wyłączyć i ostudzić. W pucharkach umieścić pudding ryżowy oraz kisiel truskawkowy. Podawać ze świeżą miętą.


Etykiety: ,