Placuszki z dyni z konfiturą z pomarańczy





Składniki (na placuszki):


- 1.3 kg. dyni
- 1 jajko
- 1,5 szklanki mąki
- 150 ml maślanki
- sól
- oliwa


Sposób przygotowania:

Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub w maszynce elektrycznej. Dodać mąkę, jajko, maślankę i sól. Smażyć na oliwie, jak placki ziemniaczane.

Składniki (na konfiturę z pomarańczy):

- 3-4 pomarańcze
- 5 łyżek brązowego cukru
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 łyżka mąki z tapioki

Sposób przygotowania:

Pomarańcze obrać ze skóry oraz wyfiletować sam miąższ. Odlać trochę soku (ok. 100 ml). Do pomarańczy dodać cukier, goździki, cynamon i imbir. Gotować ok. 10 min. często mieszając. Do odlanego na początku soku dodać łyżkę tapioki, rozmieszać i dodać do konfitury. Gotować 3 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając.

Placuszki podawać z konfiturą. 



Etykiety: ,