- oliwa
Sposób przygotowania:
Dynię zetrzeć na drobnych oczkach tarki lub w maszynce elektrycznej. Dodać mąkę, jajko, maślankę i sól. Smażyć na oliwie, jak placki ziemniaczane.
Składniki (na konfiturę z pomarańczy):
- 3-4 pomarańcze
- 5 łyżek brązowego cukru
- 5 goździków
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- szczypta imbiru
- 1 łyżka mąki z tapioki
Sposób przygotowania:
Pomarańcze obrać ze skóry oraz wyfiletować sam miąższ. Odlać trochę soku (ok. 100 ml). Do pomarańczy dodać cukier, goździki, cynamon i imbir. Gotować ok. 10 min. często mieszając. Do odlanego na początku soku dodać łyżkę tapioki, rozmieszać i dodać do konfitury. Gotować 3 minuty na dużym ogniu, ciągle mieszając.
Placuszki podawać z konfiturą.