Pierogi z farszem z soi i soczewicy polane sosem maślanym z tymiankiem




Składniki na ciasto pierogowe (na ok. 50 pierogów):


- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli


Sposób przygotowania ciasta:

Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.

Składniki na farsz:

- 150 g. soi
- 50 g. soczewicy
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
-1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili lub kawałek świeżej, drobno posiekanej
- sól
- 100 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania farszu:

Soję namoczyć na całą noc. Następnego dnia gotować do miękkości (ok. 1 h) dodając do niej w połowie gotowania soczewicę oraz korzeń pietruszki i marchew w plastrach. Całość posolić. Po ugotowaniu do miękkości odlać na sito i przecedzić. Cebulę i czosnek podsmażyć. Dodać do pozostałych składników i wszystko zblendować. Doprawić do smaku, następnie ulepić pierogi. 

Składniki na sos maślano-tymiankowy:

- 100 g. masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- 1 sparzona cytryna
- pieprz kolorowy, sól

Sposób przygotowania:

Masło roztopić w rondelku, odstawić i zebrać białą pianę łyżką. Dodać do tego oliwę, przyprawy, startą skórkę z cytryny oraz listki tymianku. Podgrzać chwilę, następnie polać sosem pierogi. 



Etykiety: ,