Sposób przygotowania ciasta:
Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.
Składniki na farsz:
- 150 g. soi
- 50 g. soczewicy
- 1 marchewka
- 1 korzeń pietruszki
-1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- szczypta chili lub kawałek świeżej, drobno posiekanej
- sól
- 100 ml ciepłej wody
Sposób przygotowania farszu:
Soję namoczyć na całą noc. Następnego dnia gotować do miękkości (ok. 1 h) dodając do niej w połowie gotowania soczewicę oraz korzeń pietruszki i marchew w plastrach. Całość posolić. Po ugotowaniu do miękkości odlać na sito i przecedzić. Cebulę i czosnek podsmażyć. Dodać do pozostałych składników i wszystko zblendować. Doprawić do smaku, następnie ulepić pierogi.
Składniki na sos maślano-tymiankowy:
- 100 g. masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- świeży tymianek
- 1 sparzona cytryna
- pieprz kolorowy, sól
Sposób przygotowania:
Masło roztopić w rondelku, odstawić i zebrać białą pianę łyżką. Dodać do tego oliwę, przyprawy, startą skórkę z cytryny oraz listki tymianku. Podgrzać chwilę, następnie polać sosem pierogi.