Składniki na ciasto pierogowe (na ok. 50 pierogów):
- 400 g. mąki pszennej
- 1 szklanka gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania ciasta:
Składniki zmieszać i zagnieść ciasto. Uformować kulę, włożyć do miski i przykryć ściereczką. Odkroić kawałek, cienko rozwałkować podsypując mąką. Wykroić kółka szklanką.
Składniki na farsz:
- 10 średnich ziemniaków
- 3/4 słoiczka suszonych pomidorów
- 2 łyżki żurawiny
- 2 pełne garście rukoli
- 1 średnia cebula
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, następnie ugnieść. Na oliwie zeszklić posiekaną na drobno cebulę. Dodać do ziemniaków. Posiekać drobno suszone pomidory, rukolę i żurawinę, dodać do farszu i doprawić do smaku solą i pieprzem.