Składniki (na kluseczki):
- 1 kg dyni
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko (w wersji wegańskiej dodać zmielone siemię lniane z ciepłą wodą)
- sól
Składniki (na sos kurkowy):
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki słodkiej 18 %
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Sposób przygotowania (kluseczki):
Dynię obrać i zmielić na drobno maszynką. Dodać mąkę, jajko i posolić do smaku. Ciasto wkładać łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut do wypłynięcia klusków na wierzch.
Sposób przygotowania (sos):
Cebulę zeszklić na maśle. Dodać czosnek, ziele angielskie, listek laurowy oraz kurki. Chwilę podusić i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować kilkanaście minut, aż śmietanka zgęstnieje. Dodać posiekany koperek.
- 1 kg dyni
- 1 szklanka mąki
- 1 jajko (w wersji wegańskiej dodać zmielone siemię lniane z ciepłą wodą)
- sól
Składniki (na sos kurkowy):
- 200 g kurek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła
- 150 ml śmietanki słodkiej 18 %
- 2 ząbki czosnku
- pęczek koperku
- sól, pieprz
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 2 listki laurowe
Sposób przygotowania (kluseczki):
Dynię obrać i zmielić na drobno maszynką. Dodać mąkę, jajko i posolić do smaku. Ciasto wkładać łyżką do wrzącej, osolonej wody. Gotować kilka minut do wypłynięcia klusków na wierzch.
Sposób przygotowania (sos):
Cebulę zeszklić na maśle. Dodać czosnek, ziele angielskie, listek laurowy oraz kurki. Chwilę podusić i dodać śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotować kilkanaście minut, aż śmietanka zgęstnieje. Dodać posiekany koperek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz