Indyjski ser paneer na grzankach ze świeżymi figami i miodem








Indyjski ser paneer nie jest powszechnie dostępny, natomiast bardzo łatwo możemy zrobić go sami. 



Składniki (na około 200 g sera):

- 1 litr tłustego mleka
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 łyżki octu

Sposób przygotowania:

Mleko i śmietankę zagotować. Zdjąć z kuchenki i dodać ocet, cały czas mieszając, aż powstaną grudki. Masę twarogową wylać na drobne sitko, wyścielone dodatkowo gazą. Odsączyć, uformować i obciążyć na ok. 2 h. 


Składniki na grzanki z serem panner i miodem:

- pieczywo
- oliwa smakowa
- ser paneer
- świeża figa
- miód
- listki rukoli

Sposób przygotowania:

Dowolne, ulubione pieczywo dzielimy na małe kromki, polewamy smakową oliwą. Ser kroimy w grube plastry. Rozgrzewamy patelnię i przez chwilę grillujemy na niej grzanki oraz ser z obu stron. Na grzankach układamy ciepły ser, kawałek świeżej figi i rukoli oraz polewamy miodem. 


Etykiety: ,