Gołąbki z kaszą gryczaną i pieczarkami







Składniki:


- kapusta włoska
- kasza gryczana (2 torebki)
- pieczarki (60 dkg)/grzyby leśne
- 2 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 2 marchewki
- ziele angielskie

- listek laurowy
- sól, pieprz
- papryka mielona słodka


Sposób przygotowania:

Ugotować kaszę gryczaną według przepisu na opakowaniu. Kapustę zblanszować i oddzielić liście. Na patelni przesmażyć cebulę, czosnek i pieczarki. Doprawić do smaku. Na wyłączoną patelnię dodać kaszę oraz dwie łyżki przecieru pomidorowego. Zawinąć tradycyjnie gołąbki z farszem. Umieścić gołąbki ściśle w garnku, zalać wodą, dodać przyprawy oraz marchew w plasterkach. Po około 40 min gotowania dodać resztę przecieru pomidorowego i gotować kolejne 20 min. Doprawić do smaku (sos można zagęścić dwiema łyżkami mąki roztrzepanej w ciepłej wodzie).

*Pieczarki można zastąpić grzybami leśnymi, według uznania. 


Etykiety: , ,