Klopsiki z kaszy kuskus




Składniki:

- 100 g. kaszy kuskus
- 250 g. pieczarek
- 1/2 kostki sera typu feta
- 4 pomidory
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- oliwa do smażenia
- 1 jajko
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- sól, pieprz
- ostra papryka w proszku


Sposób przygotowania:

Kaszę przygotować według przepisu na opakowaniu. Pieczarki drobno posiekać i usmażyć. Połączyć z kaszą, serem feta oraz jajkiem. Dobrze wymieszać farsz na jednolitą masę, doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Formować klopsiki. Cebulę i czosnek podsmażyć w garnku z grubym dnem. Dodać pokrojone pomidory. Zalać szklanką bulionu warzywnego, dodać 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego. Gotować kilka minut. Do gorącego sosu włożyć delikatnie klopsy i gotować na małym ogniu około 10 minut. Podawać z ulubionym makaronem. Posypać wybranym, tartym serem oraz świeżymi ziołami. 

Etykiety: ,