Kasza jaglana z kurkami i szpinakiem







Składniki:


- 200 g. kaszy jaglanej

- 200 g. świeżych kurek
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
-125 gram masła(zwykłego lub roślinnego)
- świeży koper
- 2 ubite szklanki liści świeżego szpinaku
- 2 strąki papryki chili
- 100 ml śmietany 30 % (można pominąć)
- sól, pieprz


Sposób przygotowania:


Pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek lekko podsmażyć na połowie masła w rondlu z pokrywką. Dodać 200 ml bulionu i wsypać kaszę. Dusić na małym ogniu pod przykryciem, około 15 minut, co jakiś czas mieszając i dolewając po trochu resztę bulionu. Do kaszy dodać sparzone kurki, posiekaną paprykę, koper, szpinak i pozostałą część masła. Dusić około 10 minut pod przykryciem na małym ogniu, następnie dolać śmietankę oraz doprawić do smaku solą i pieprzem.


*Jak łatwo oczyścić kurki z piasku?
Nieoczyszczone kurki włożyć do miski, posolić i zalać gorącą wodą aby swobodnie pływały. Po kilku minutach wyjąć kurki delikatnie łyżką. Piasek pozostaje na dnie miski. 








Etykiety: ,