Serowe rożki z ciasta filo







Składniki:


- 1 opakowanie sera feta

- 1 opakowanie sera ricotta
- 1 opakowanie tartej mozzarelli lub serka pleśniowego typu blue
- 3 jajka
- świeża mięta
- sól, pieprz
- 1 opakowanie gotowego ciasta filo
- 1 strąk papryki chili

- masło

Sposób przygotowania:



Farsz: W dużej misce umieścić ser feta, ser ricotta, tartą mozzarelle lub ser pleśniowy, pokrojoną miętę, pokrojoną paprykę oraz wbić 2 jajka, a następnie doprawić solą i pieprzem oraz mieszać do uzyskania jednolitej masy.
Złożyć razem trzy cienkie płaty ciasta filo, następnie pokroić w pasy o szerokości około 6 cm. Brzegi ciasta posmarować masłem. Na każdy pasek nałożyć łyżkę farszu i zawinąć ciasto w trójkąty. Trójkąty położyć na blachę do pieczenia i posmarować je rozmąconym jajkiem. Piec w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 

Etykiety: ,